Foto Wies Palma

Wies Palma

Wies Palma (1934-2019) was een Nederlandse knipkunstenares uit Drachten. Ze heeft ruim 35 jaar enthousiast geknipt en was actief met lesgeven en publicaties over de papierknipkunst. Ze heeft diverse malen haar werk gëexposeerd. Verschillende werken zijn te zien in het Museum van Papierknipkunst in Westerbork.

Levensloop

Wies werd geboren in 1934 in Kollumerzwaag als Louise Hendrika Hokwerda. Haar vader was dominee en ze had een zus en vier broers. Na de moeilijke oorlogsjaren verhuisde het gezin in 1947 naar het Groningse Noordhorn. Wies ging naar de HBS en vervolgde haar opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen. Hier ontmoette ze haar toekomstige man Jaap Palma. Ze trouwden in 1961 en gingen in Drachten wonen. Hier kregen ze twee zoons. Na de creatieve jaren zeventig ondekte Wies in 1982 het papierknippen. Tot op hoge leeftijd was ze actief met papierknippen. Na een kort ziekbed overleed Wies in 2019.

Papierknippen

In 1982 volgde Wies een cursus papierknippen. Er was geen vervolgcursus dus ze moest zelf verder aan de slag. Wies ging door met knippen en ontdekte nieuwe technieken en mogelijkheden. In 1983 richtte ze een papierknipgroep op die enkele decennia heeft bestaan.

Ze knipte en knipte en met haar creativiteit wist ze ook anderen te inspireren. Ze gaf beginners en gevorderden cursussen, verzorgde doe-middagen en knipdemonstraties. Ze maakte inmiddels zulke prachtige knipwerken die op diverse exposities goed tot hun recht kwamen. Van een aantal knipwerken liet Wies kaarten drukken die ze verkocht op hobbymarkten. Van de opbrengst kon ze weer materiaal aanschaffen. Ze was tot aan haar overlijden in 2019 lid van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst. Voor het verenigingsblad KnipPers schreef ze regelmatig artikelen over diverse kniptechnieken en stijlen. Hoogtepunten waren voor Wies de expositie van haar werk in het Nederlands Museum voor Knipkunst in Schoonhoven in 2000 en het knipwerk dat zij maakte voor HKH Prinses Margriet in 1993.

Een aantal knipwerken is in wisselende samenstelling te zien in het museum in Westerbork. Wies was altijd bezig om nieuwe technieken te ontdekken en zich deze eigen te maken. Dat waren bestaande technieken maar ook vaak door haar zelf ontwikkelde technieken. De diversiteit in knipstijlen en kleurgebruik op de pagina Knipwerken geeft daar een goed beeld van.

Foto Wies tijdens kniples